Cei mai buni candidați pentru Brașov!

Cunoaște-i pe candidații USR PLUS Brașov pentru Parlamentul României.

Irineu Darău

34 de ani, antreprenor și inginer software, consultant software şi management

“În Parlament îmi doresc să fiu un adevărat reprezentant al cetățenilor și un facilitator pentru societatea civilă în câteva domenii cheie. Îmi doresc să mă implic în următoarele domenii: educație, protecția copilului și reforma statului. Consider că este nevoie de o resetare a relației dintre stat și cetățean, pe bază de încredere, deschidere și echitate. România are nevoie de câteva schimbări-cheie, pe care le voi susține fără rezerve: fără penali în funcții publice și fără pensii speciale, transparență totală în administrația publică, reformă constituțională, reformă electorală. Iar Brașovul are nevoie ca autostrăzile demult promise să treacă de pe hârtie în realitate, legăturile directe și rapide cu București și cu Sibiu fiind esențiale pentru dezvoltarea întregului județ.”

Irineu Darău s-a născut în Maramureș și a crescut în satul Ucea de Jos din Țara Făgărașului. A urmat școala în orașul Victoria, fiind șef de promoție și olimpic național la informatică și la istorie. Între 2005 și 2010 a obținut licența și masterul la Facultatea de Informatică a Universității din București. L-a pasionat și l-a format și studiul perioadei comuniste, realizat prin lecturi, participări la Școala de Vară de la Sighetu-Marmației, interviuri cu foști deținuți politici, voluntariate.


Are o experiență profesională de aproape 15 ani, în informatică și antreprenoriat. A locuit și muncit în Franța timp de mai bine de 8 ani. A lucrat în multe proiecte internaționale, colaborând cu colegi și clienți din Franța, Japonia, India, Canada, Germania, Burkina Faso sau Coasta de Fildeș.


S-a implicat alături de USB/USR încă din iunie 2016. Timp de aproape 3 ani a făcut naveta între Franța și România pentru a putea fi un voluntar activ. A construit de la zero USR în Țara Făgărașului și apoi a performat și la conducerea filialei județene. USR Brașov este o filială eterogenă, independentă, liberă și democratică. Pe lângă democrația și transparența interne, filiala Brașov este foarte performantă: a câștigat alegerile europarlamentare și a avut câteva rezultate remarcabile la alegerile locale, a fost mereu pe primele locuri la campaniile naționale și s-a extins puternic și sănătos, acoperind cu filiale aproape 90% din populația județului.


La început de 2019 s-a întors definitiv acasă. Nu a făcut-o însă pentru a contempla dezastrul de la noi sau pentru a se retrage într-un confort personal iluzoriu. Crede că e o responsabilitate a fiecăruia să își dedice o parte din sine societății și comunității. Vrea să pună activ umărul la schimbarea României în acești ani cruciali pentru parcursul țării noastre. Își dorește să nu ajungă să își vadă propriii copii plecați din țară, iar pentru aceasta trebuie îmbunătățite mult condițiile de acasă.


Unul dintre crezurile lui politice este că vom putea restarta România doar prin educație. Numai investind mult și strategic în educație vom putea ține pasul cu țările civilizate și vom avea perspective de viitor rezonabile. România stă prost la aproape toți indicatorii legați de sistemul de învățământ, în comparație cu țările dezvoltate. Pe termen scurt trebuie rezolvate problemele imediate ale oamenilor, dar soluții punctuale în alte domenii vor fi doar paleative. Fără resetarea sistemului educațional, ne vom afla într-un și mai mare impas în viitor.

George Cățean

34 de ani, fermier şi antreprenor

“Programul meu politic este construit în jurul a trei concepte cheie: dezvoltarea rurală, agricultura și industria agroalimentară. Următorii ani aduc numeroase șanse pentru România, atât la nivel intern, local și național, cât și extern. Noul exercițiu financiar european (2020-2027) va aduce multe provocări, dar mai ales diverse oportunități care trebuie fructificate cu competență, astfel încât să poată contribui cât mai mult la dezvoltarea mediului rural.”

George Cățean provine dintr-o familie de ciobani din zona Brașovului. Alături de părinți și de ceilalți doi frați ai săi, conduce în prezent o afacere în domeniul agricol și al produselor tradiționale cu cifră de afaceri de peste 2 milioane euro. Este o continuare a activității desfășurate de mai multe generații, ajunsă acum o fermă integrată. Aceasta păstrează direcția agriculturii tradiționale și ecologice îmbinate cu inovația, cu specificul local, cu lucrul făcut cu responsabilitate și respect față de natură. 

A studiat marketing în cadrul Universității Transilvania din Brașov. Este activ în mai multe organizații non-guvernamentale, cu implicare locală și regională.

În 2013, a fost coordonator al proiectului Transhumanța, proiect desfășurat în cinci țări de pe lanțul carpatic. În 2017, a hotărât să se implice în Platforma România 100, organizație în cadrul căreia a coordonat Comunitatea Tematică “Agricultură și dezvoltare rurală”. Începând cu 2018, s-a implicat în pregătirea și dezvoltarea viitorului partid politic PLUS în Regiunea Centru. A pus bazele rețelei naționale de responsabili rurali PLUS și a contribuit la programul electoral al candidaților din mediul rural.

Din 2019, este membru al Biroului Național PLUS, cu responsabilitate pentru mediul rural și organizare.


Principiile care stau la baza viziunii sale sunt: dezvoltare durabilă, agricultură integrată, hrană de calitate, dorință pentru implicare, responsabilitate față de mediu, redobândirea încrederii și a valorilor locale, tranziția între generații, respect față de natură, competență în domeniul de activitate.

Pentru toate acestea, George consideră că trebuie să ne asumăm rolul de cetățeni, mai ales dacă ne dorim să devenim factori ai progresului. Fără implicare, nu vom avea legitimitatea să spunem că ceva e rău sau prost făcut. Vrea să fie parte a generației tinere care aduce schimbarea în bine a României!

Camera Deputaților

Tudor Benga

39 de ani, braşovean, deputat, antreprenor, co-fondator factual.ro, membru fondator USR Braşov
“La alegerile parlamentare din 6 decembrie, candidez pentru un nou mandat de deputat. Alături de reforma electorală și aeroportul Brașov, care mi-au fost teme prioritare în mandatul 2016-2020, modernizarea transportului feroviar și reforma administrativ – teritorială vor fi de asemenea prioritățile mele în legislatura 2020-2024. Ambele teme sunt linii strategice de dezvoltare atât pentru Brașov, cât și pentru România, în ansamblu. Vor necesita importante reforme legislative pentru a pune cu adevărat potențialul țării în valoare.”

Tudor Benga e născut și crescut la Brașov. A absolvit Colegiul Național “Andrei Şaguna” și a plecat bursier la facultate în SUA. Și-a făcut studiile de licență la Sarah Lawrence College și mai apoi masterul în politici publice și relații internaționale la Columbia University în New York.


Este antreprenor din 2005 și a pus pe picioare la Brașov două companii în zona de comerț electronic și logistică-distribuție. Prima este Okian, unul dintre principalii vânzători de carte străină în România. Cea de-a doua este Frisbo, companie de e-fulfillment ce operează astăzi în mai bine de 7 țări est și central-europene.


A avut o constantă implicare civică odată cu reîntoarcerea definitivă în România, la finalul lui 2012. A fost un participant activ al protestelor de stradă începând cu toamna lui 2013 și cu mișcarea pentru salvarea Roșiei Montane. A fost co-fondator al Factual, prima platformă românească de fact-checking, și un contributor activ în dezbaterea publică privind deschiderea pieței politice.


S-a implicat activ în politică începând din august 2016 și este unul dintre membrii fondatori ai USR Brașov. A deschis lista USR la Camera Deputaților în 2016 și, începând cu 21 decembrie 2016, este deputat USR de Brașov.
În calitate de parlamentar, a activat în comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului. A coordonat întreaga agendă de reformă electorală a USR în legislatura 2016-2020 și este co-inițiatorul a peste zece proiecte de legi ce definesc prioritățile USR PLUS privind eliminarea barierelor de intrare în politică. A fost unul dintre artizanii legii ce a simplificat accesul Diasporei la vot și a permis participarea în condiții civilizate a aproape un milion de români din străinătate la scrutinul prezidențial din noiembrie 2019.


A fost una dintre cele mai active voci publice în sprijinul construirii aeroportului Brașov și a utilizat toate instrumentele parlamentare disponibile pentru a împinge înainte acest proiect.


Crede cu tărie că România are nevoie de deceniul acela de creștere consistentă și neîntreruptă în care să prindă din urmă Europa de Vest. Așa cum au făcut-o și Italia, Spania, Portugalia sau Polonia la vremea lor. Deceniul în care să își construiască infrastructura și să își reformeze administrația, să își modernizeze instituțiile și să își consolideze economia. Să își aducă la standarde cât de cât europene școlile și spitalele și să își poată atrage înapoi măcar o parte din diaspora. Consideră că România are nevoie de toate acestea pentru a se ancora definitiv și irevocabil în Occident.


De aceea spune că alegerile din 6 decembrie sunt în primul și în primul rând despre asta: despre a așeza România pe șine pentru acest deceniu de dezvoltare necesar. 2020-2024 şi 2024-2028 sunt șansa României de a intra definitiv în rândul democrațiilor dezvoltate occidentale și e o șansă pe care nu avem voie să o ratăm.

Camera Deputaților

Victor Ilie

38 de ani, braşovean, avocat, tată a două fete
“În Parlament îmi propun, în primul rând, să fiu parte a mișcării care schimbă fața politicii. Politicienii trebuie să fie exemple pozitive pentru cetățeni. Un prim mesaj în acest sens ar fi adoptarea cu majoritate constituantă a inițiativei cetățenești FĂRĂ PENALI ÎN FUNCŢII PUBLICE. Un alt pas ar fi renunțarea la privilegii – imunitate, pensii speciale – dar și la numărul prea mare de parlamentari. Românii au spus-o: 300 sunt suficienți.”

Victor Ilie este brașovean. A studiat la Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu, apoi la Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania și în final a făcut un Masterat în Dreptul Comunitar al Afacerilor, la aceeași universitate.


Este avocat de 14 ani în Baroul Brașov. Primii 8 ani de avocatură i-a petrecut în cadrul unei firme prestigioase locale, iar din 2014 este pe cont propriu. A învățat în acești 14 ani cum funcționează sistemul de justiție, dar și aparatul administrativ al statului.


Din 2016, este implicat activ în politică. A fost pe rând: membru fondator al Filialei USR Brașov, apoi președinte al Filialei Locale USR Brașov, din 2018, și vicepreședinte al aceleiași filiale din 2019. A candidat pe lista consilierilor locali ai Alianţei USR PLUS la alegerile locale din 27 septembrie.


În ultimii ani, a amestecat avocatura, politica și implicarea civică, luptând împotriva mai multor acte administrative locale și naționale. Se mândrește cu rezultatele acţiunii împotriva Drumului Forestier Gorița, pentru realizarea căruia urma să fie puşi la pământ peste 8000 de arbori din vecinătatea muntelui Tâmpa. S-a opus și desființării bazei sportive Forex din Brașov, dar și majorării tarifelor pentru transportul în comun. O parte dintre aceste lupte sunt duse în continuare, alături de societatea civilă.


Victor este familist și are două fete. Ele sunt unul dintre motivele pentru care s-a implicat în politică. A dus o viață sportivă, practicând multe sporturi la nivel de agrement (alergare, ciclism, baschet, snowboard), dar și tenis de câmp de performanță (între vârstele de 9 și 18 ani). A învățat din aceste sporturi ce înseamnă disciplina, munca, ambiția, corectitudinea, dar și înfrângerea.


Crede cu tărie ca e nevoie să luptăm împotriva corupției și a birocrației. În acest sens, spune că e nevoie de o creștere a numărului magistraţilor și a nivelului de pregătire a acestora. Și-ar dori să se acorde o mai mare importanţă specializării în domenii de nișă, precumt infracțiunile economice, confiscările extinse sau infracțiunile de mediu. De asemenea, crede că o luptă eficientă împotriva corupției se face cu legi simple și clare și cu evitarea supra-legiferării.


Vrea o Românie darnică și implicată. Astfel, pe latura socială, își doreşte o mai mare responsabilizare a cetățenilor prin creșterea sumei ce poate fi direcționată către ONG-uri din impozitul pe venit. Așa ar putea fi controlate resursele necesare cetățenilor aflați în nevoie și vor putea fi direcționate acolo unde chiar e nevoie de ele.

Camera Deputaților

Andrei Miftode

38 de ani, economist, tată a doi copii, fondator ONG, membru fondator USR Braşov
“Cred că 30 de ani de tranziție sunt suficienți. Iar acest proces se va încheia odată cu schimbarea modului în care se face politică în România. Sunt convins că românii vor trimite în Parlament suficienţi oameni bine intenţionaţi și bine pregătiţi, care să se pună realmente în slujba cetățenilor. Această schimbare, pe care ne-o dorim de atâta timp, va fi, în sfârșit, realizabilă, începând cu 6 decembrie. Voi milita în Parlament pentru încurajarea implicării civice, valorificarea potențialului uman și combaterea sărăciei, educație de calitate și incluzivă, digitalizarea în condiții sigure a instituțiilor, protejarea mediului și reformarea Parlamentului.”

Andrei Miftode este economist, absolvent al Academiei de Studii Economice București. A activat 12 ani în mediul civic, în mai multe ONG-uri. Are 17 ani de experiență profesională în companii din domeniul IT. De 4 ani, a intrat în politică, fiind membru fondator al USR Brașov. De 3 ani este vicepreședinte al Filialei Județene USR Brașov.
Spectrul larg de experiențe profesionale i-a oferit contextul prin care sa înțeleagă multe dintre problemele țării. Are perseverenţa necesară pentru a depăși obstacolele inerente și capacitatea de a se autoevalua. Îl caracterizează dorința de a învăța constant și puterea de muncă necesară pentru a duce obiectivele la bun sfârșit.


Ghidat de valori care l-au motivat în anii de voluntariat, a decis să facă un pas mai departe. Din postura de parlamentar, dar și de tată, își propune să ofere societății eforturile sale venite din simțul datoriei pe care îl are față de înaintași, dar și față de copii.


Crede cu tărie în colegii din USR PLUS. Crede că au capacitatea și hotărârea de a duce la bun sfârșit ceea ce își propun şi că pot ridica standardul general și nivelul de așteptări în privința performanței și integrității parlamentarilor, contribuind astfel la ridicarea ştachetei și la reformarea clasei politice.


Este convins că un vot pe 6 decembrie pentru #USRPLUS şi pentru o #RomânieFărăHoție ar urma sa îi facă pe români mai înstăriți, mai împliniți, mai încrezători în viitor și mai mândri de a fi cetățeni ai acestei țări.

Camera Deputaților

Ovidiu Paraschivescu

38 de ani, codlean, tată a doi copii, inginer programator, antreprenor
“Situațiile de criză, cum este perioada prin care trecem acum, sunt momente în care putem realiza salturi uriașe către mai bine: eliminarea hoției din funcțiile publice și transparența actului decizional sunt punctul de plecare pentru o Românie mai eficientă; digitalizarea în administrația publică, în educație, în muncă sau sănătate, este șansa noastră de a recupera diferențele față de Vestul Europei; protejarea mediului – prin proiecte ca DNA-ul Pădurilor, reîmpăduriri masive, măsuri inteligente de reducere a materialelor poluante și planuri corecte de management al deșeurilor – este partea din viitorul economic sustenabil al României.”

Ovidiu Paraschivescu este codlean și are 38 de ani. Este inginer programator, absolvent al Colegiului Național Dr. Ioan Meșotă și al facultăţii de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor în cadrul Universității Transilvania.
S-a dezvoltat profesional în cadrul Vodafone România, unde a avut mai multe roluri de formare timp de 12 ani, cel mai important fiind cel de dezvoltare de servicii și produse de internet, ulterior coordonând echipa de Internet pe mobil și Aplicații. A devenit apoi consultant în strategie de produse mobile. De numele său se leagă lansarea mai multor produse de internet din România, în special servicii digitale de Smart City și Mobilitate urbană.


Din 2016, a devenit membru USR. A făcut parte din Comisia Națională de Arbitraj, iar în prezent este președintele filialei locale USR Codlea și membru în Biroul Filialei Județene Brașov. La alegerile locale din 27 septembrie, a candidat din partea USR PLUS la Primăria și Consiliul Local Codlea. A obţinut mandatul de consilier local şi îşi propune să aducă tineri la conducerea orașului.


Încă din 2017, s-a implicat activ în proiecte județene și locale de transparentizare a activității primăriilor și instituțiilor publice locale. Se mândrește cu prima hartă a transparenței online a Primăriilor din județ, proiect care a impus mai multor primării lansarea de pagini proprii și soluții de comunicare directă cu cetățenii. De asemenea, a construit o hartă a deșeurilor din județ, folosită pentru a impune refacerea de zone naturale devenite gropi ilegale de gunoaie.


Tot prin presiune civică a reușit, alături de locuitori, să obţină securizarea cu parapeţi a sectoarelor din DN1 de pe raza județului Braşov. A impus restricţii mai dure pentru poluatorii industriali și, alături de cetăţeni și de colegii din USR PLUS, a instalat o rețea independentă de senzori de măsurare a calității aerului de pe raza mai multor localități din județ.


Își dorește ca băiatul său de 7 ani și fata de 4 ani să crească în cultura Transilvaniei, să învețe respectul pentru multiculturalitate, să prețuiască natura și valorile locale.


Valorile sale sunt onestitatea și seriozitatea, pe care le-a văzut impuse în zeci de țări mai dezvoltate decât România. Marea lor majoritate au o trăsătură comună: sunt conduse, administrativ și politic, de oameni profesioniști în domeniile lor, care nu depind de politică, ci aleg conștient să ofere timpul și experiența lor pentru a dezvolta și mai mult comunitățile. Prin comparație, România este la polul opus: este condusă de prea mult timp de găști de interes, care exploatează nevoile cetățenilor pentru a întreține un sistem clientelar și mereu interesat financiar.


Crede cu tărie că momentul exprimării votului reprezintă doar începutul rolului nostru de cetăţeni şi că trebuie să cerem mereu socoteală aleșilor noștri pentru felul în care îşi onorează promisiunile.

Camera Deputaților

Tudor Oprea

32 de ani, braşovean, preşedinte PLUS Braşov, co-fondator ONG în domeniul digitalizării
“Consider că domeniul digital are un impact direct asupra tuturor celorlalte. Din moment ce suntem deja în plină revoluție digitală, sunt ferm convins că modul în care ne vom adapta acestei ere va spune multe despre nivelul de dezvoltare pe care îl vom atinge în următorii ani. Programul meu politic aduce o serie de propuneri legislative punctuale în cele 3 direcții pe care le consider prioritare – educație, sănătate și digital – dar cu impact și în domenii precum cel economic sau cel social.”

Tudor Oprea este un “diasporean” întors acasă după 16 ani. Și-a propus să contribuie la dezvoltarea României, despre care afirmă că merită și poate oferi mult mai mult.


S-a născut la Brașov pe 16 martie 1988. La vârsta de zece ani, s-a mutat în Canada, împreună cu familia. Aici și-a continuat studiile, devenind licențiat în Psihologie, la Universitatea York. Ulterior, s-a întors în Europa și a locuit doi ani în Suedia, unde a absolvit Programul de Masterat în Sănătate Publică, la Universitatea Umea.
În 2014, s-a întors în țară, dedicându-şi cea mai mare parte din timp unor proiecte care au avut același scop – progresul României.


Este co-fondator și vicepreședinte al Smart Everything Everywhere (SEE), unde coordonează inițiative naționale și internaționale de accelerare a tranziției către era digitală. În 2016, a fost consilier în Cancelaria Prim-Ministrului Dacian Cioloș și a făcut parte din echipa de coordonare a programului GovITHub, prima inițiativă de digitalizare a administrației publice din România.


A condus mai multe organizații, a coordonat echipe cu sute de voluntari, a organizat zeci de conferințe la nivel înalt, unele cu peste 1000 de participanți și a implementat proiecte naționale și internaționale, în parteneriat cu cele mai mari companii din industrie, ambasade, camere de comerț și alături de peste 150 de organizații din mediul IT&C.


A participat activ la Mișcarea România Împreună și România 100, după care și-a continuat parcursul politic în cadrul PLUS, unde a fost Coordonator Regional timp de un an și jumătate și a condus echipa PLUS Digital. Ulterior, în iulie 2020 a fost ales Președinte județean PLUS Brașov.


În Parlamentul României, își propune să contribuie activ la reforma administrației și la implementarea conceptelor dezvoltării durabile. Experiența sa i-a oferit pregătirea și abilitățile necesare pentru a reprezenta Brașovul cu cinste în Parlamentul României.


Pune mult suflet în oricare activitate în care se implică, este un cetățean global convins și în continuare suferă de prea mult optimism. Este un om al procedurilor, care pune accent pe asumări personale și pe onorare. Crede în potențialul fiecărui individ de a contribui la o lume mai bună și este convins că următorul Parlament va fi direct responsabil pentru a pune bazele dezvoltării pentru următoarea generație din România.

Camera Deputaților

Annabelle Botea

24 de ani, născută în Franţa, licenţiată la Paris în ştiinţe politice, studii post-universitare în drept economic
“La scurt timp de la stabilirea în România, am remarcat cu tristeţe discrepanța acută dintre mediul rural și cel urban. Vreau să lupt pentru reducerea acestui fenomen, pentru combaterea sărăciei şi a fenomenului de excluziune socială. Mă voi implica în procesul de îmbunătățire a educației și a sistemului de învățământ, pentru că educaţia este cheia pentru schimbarea în bine a României. De asemenea, este esențial să redăm cetățenilor încrederea în instituțiile publice. De aceea cred că trebuie să reformăm administrația publică prin transparentizarea ei, depolitizare și debirocratizare.”

Annabelle s-a născut în Franța, lângă Paris, și a crescut într-un mediu multicultural. Mama sa i-a vorbit în germană și maghiară, iar tatăl în franceză și română. Amândoi și-au dorit ca ea să știe limbile strămoșilor săi. Astăzi vorbește fluent 6 limbi.


A studiat la un liceu prestigios de lângă Paris, unde a absolvit bacalaureatul francez și german. A fost admisă la Sciences Po Paris, cea mai bună facultate de științe politice din Franța, cu specializare pe Europa Centrală și de Est. În anul 3 de facultate, a plecat la Budapesta, unde a studiat în limbile germană și maghiară. S-a întors apoi la Paris, unde a absolvit un Master în drept economic cu specializarea în guvernanță internațională. Şi-a început cariera profesională la Bruxelles, într-un ONG pentru apărarea drepturilor omului. A revenit apoi în Paris, unde a făcut un stagiu într-un cabinet de avocatură, după care a decis să se stabilească în România, unde se simte cu adevărat acasă și unde își are rădăcinile.


Mereu a fost implicată în activități civice. A fost tânăr ambasador pentru ONE – o organizaţie globală ce luptă împotriva sărăciei şi a bolilor ce pot fi prevenite. Activează de mai mulți ani ca voluntar în cadrul unei fundații din Brașov care are ca obiectiv susținerea familiilor vulnerabile din județ.


Decizia de a intra în politică a venit natural. Crede cu tărie că în ţara noastră este nevoie de oameni tineri, care au pregătirea şi competențele necesare pentru a se implica în politică și a aduce o viziune proaspătă şi perspective noi pentru dezvoltarea României. Totodată, consideră că pentru reformarea clasei politice vechi, iniţiativa “Fără penali în funcții publice” trebuie să devină o realitate constituțională.


Vede ca absolut necesară reforma administrației publice, pentru a reda cetățenilor încrederea în instituţiile statului, iar încurajarea cheltuirii banului public într-un mod transparent este un prim pas în această direcție. Consideră că Alianța USR PLUS este singura formaţiune politică din România care poate implementa reformele structurale de care țara noastră are nevoie.

George Gârbacea

37 de ani, tată, inginer şi cercetător în silvicultură, profesor asociat de geofizică
“Schimbările la care umanitatea va asista în viitor vor necesita eforturi aproape supraomenești din partea politicienilor: pe lângă problemele sistemice ale României (sărăcie, analfabetism funcțional, corupție etc.) vom fi nevoiți sa ne confruntăm și cu probleme globale precum schimbările climatice, tehnologice și de migrație a populaţiei. De aceea, avem nevoie de un nou mod de a face politică, având ca piloni principali competența, onestitatea și transparența. În Parlament, îmi doresc sa propun o serie de modificări ale Codului Silvic, în special în privinţa modului în care se valorifică masa lemnoasă, cu scopul de a combate fenomenul tăierilor ilegale. Voi susține, de asemenea, implementarea unei strategii naționale de împădurire, cu accent pe zonele cu terenuri degradate și deficit de pădure.”

George Gârbacea s-a născut şi a crescut în Moeciu. A studiat Ingineria Mediului la Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București. A urmat două programe de master, în Ingineria Ambientală a Mediului și în Silvicultură, și un doctorat în Geofizică la Universitatea din București, cu o bursă doctorală la Universitatea Aristotel din Grecia.


Din 2018, este implicat activ în politică. Este membru fondator şi preşedinte al filialei USR Moieciu, iar din 27 septembrie este consilier în Consiliul Local Moieciu din partea Alianţei USR PLUS. A participat la elaborarea programului de guvernare al Alianței USR PLUS, formând o echipă de specialiști care a participat cu numeroase propuneri, în special pe partea de mediu și de cercetare.


De 14 ani, este cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, unde se ocupă cu monitorizarea pădurilor din România. A devenit cunoscut prin publicarea de date şi analize privind dimensiunea reală a fenomenului tăierilor ilegale din România. Este profesor asociat la Universitatea din București, unde predă geofizică, iar recent a început să țină cursuri de popularizare a științei adresate copiilor din mediul rural. Este președinte al Societății de Silvicultură, organizaţie ce are ca scop promovarea silviculturii sustenabile, face parte din consiliul director al Societății de Geofizică Aplicată din România şi se luptă pentru ca lucrătorii din silvicultură să aibă condiții de muncă mai bune, fiind președinte al Sindicatului Prosilva.


Este căsătorit și are un băiețel și, în scurt timp, va avea şi o fetiță. Speră ca prin implicarea în politică sa pună o cărămidă pentru a asigura un viitor mai bun generațiilor viitoare.

Sorin Nițu

55 de ani, tată, inginer IT, director asociat al unei companii globale

“România are potențialul să devină locul preferat unde să începi să crești o afacere digitală, să creezi produse și servicii digitale noi, care să asigure creșterea calității vieții.


Angajamentul meu este să contribui la valorificarea acestui potențial prin crearea unui cadru legislativ favorabil atât dezvoltării individuale, cât și a mediului antreprenorial şi a sectorului public, prin reglementări care să accelereze realizarea unui infrastructuri digitale de top și a unei baze largi de competențe digitale avansate. Fiecare individ, fiecare firmă și fiecare entitate publică trebuie să aibă competențele și capacitatea de a profita de oportunitățile oferite de tehnologia digitală și să aibă acces la ea indiferent de locul unde trăiesc, învață, lucrează sau călătoresc.”

Sorin Nițu s-a născut la Brașov și a locuit în Săcele, Cristian, Paris și din nou în Cristian. A împlinit de curând 55 ani, este căsătorit și are o fată, elevă în clasa a XII-a. Este absolvent al Liceului Andrei Șaguna, al Facultății de Electrotehnică din cadrul Universității Transilvania și al unui program de Master în Administrarea Afacerilor organizat de ASE București împreună cu CNAM Paris.


Și-a început cariera profesională în 1990, ca inginer stagiar la Electroprecizia Săcele, locul unde au lucrat și părinții lui, iar din 1993 lucrează în IT, un domeniu a cărui dezvoltare a schimbat fundamental lumea în care trăim. În cei 30 de ani de carieră, a trecut prin aproape toate rolurile: suport tehnic, consultant în Olanda și SUA, manager de proiect în Franța, responsabil regional pentru Estul Europei și Africa, IT manager pentru România și Bulgaria, iar în prezent este director asociat la nivel global la o companie de bunuri de larg consum cu o cifră anuală de afaceri de peste 27 miliarde de dolari.


Vasta experiență profesională i-a deschis o perspectivă foarte largă asupra impactului pe care tehnologia îl are asupra vieții oamenilor. Consideră că România trebuie să-și dubleze investițiile în digitalizare, pentru mai puţină birocrație și mai multă eficiență. Însă pentru a gestiona în mod corect acest proces și pentru ca beneficiile să fie resimțite în economie, în societate și în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, este nevoie de pregătire, de management al schimbării, de negocieri, de influență.


A intrat în politică în 2018, cu dorința de a schimba lucrurile în bine. După 30 de ani de carieră și doi ani de activitate politică, se simte capabil să-și asume responsabilitatea unei candidaturi și să contribuie la schimbare în domeniul la care se pricepe și care îl pasionează – tehnologia digitală.

SENAT

Monica Bodnar

45 de ani, economist
“Locuind într-o zonă rurală, întotdeauna am fost preocupată de ideea de “agricultură locală”. Primăria din mediul rural este, cel puțin teoretic, interfața între cetățean și Stat. În realitate însă, primăriile satelor și comunelor nu reușesc întotdeauna să îndeplinească cu succes acest rol. Cred de aceea că e nevoie de o mai mare profesionalizare a oamenilor din aceste primării. Și asta pentru că ei ar trebui să stabilească strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung prin care să-și valorifice atât potențialul natural, cât și pe cel uman din zonă.”

Monica Bodnar are 45 de ani și este din Prejmer, unde locuiește și în prezent. Este economist, absolventă a Liceului Economic Brașov și a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Transilvania.


În ultimul an de facultate, a câștigat o bursă de studii la Întreprinderea IAR SA, care a devenit apoi locul său de muncă. Aici s-a format ca om și ca profesionist. A devenit membru al sindicatului și a înțeles beneficiile implicării și ale unei comunități unite, care acționează coerent, pentru un scop comun. A participat la diverse cursuri de pregătire, finanțate de Comunitatea Europeană, care vizau egalitatea de șanse în mediul sindical românesc. A fost, timp de 4 ani, membru în Consiliul de Administrație al Casei de Sănătate Brașov, că reprezentant al Blocului Național Sindical la nivelul județului Brașov. La vârsta de 30 de ani, a emigrat în Italia, de unde s-a întors după 13 ani, cu dorința de a rămâne acasă, în Prejmerul natal, și de a se implica în viața comunității.
În prezent, lucrează ca economist într-o companie privată din domeniul construcțiilor. Este membru USR Brașov din martie 2019 și face parte din Comisia de Arbitraj a filialei județene.


Își dorește să contribuie la dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul agriculturii, la modernizare și la creșterea valorii adăugate, la nivel local, în activitățile agricole, inclusiv prin reînvierea unor meserii dispărute. Toate acestea ar duce la crearea de locuri de muncă și la creșterea nivelului de trăi în satele din județul Brașov.

Alin Bosman

41 de ani, tată a trei copii, inginer autovehicule rutiere, antreprenor
“Îmi doresc să contribui la modificarea şi completarea legilor care fac referire la siguranța circulaţiei rutiere şi la serviciile de transport public. Legislația în vigoare trebuie adusă la zi, aplicând directivele și normele europene în vigoare, astfel încât să ofere siguranță și servicii de calitate pentru cetățenii români.”

Alin Bosman este brașovean născut și crescut în Brașov. Este casatorit si are trei copii. A absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Universității Transilvania din Brașov și Masterul de Autovehicule Rutiere și Mediu.
A revenit în țară după zece ani în care a lucrat peste hotare, în domeniul turismului. Vrând să își valorifice cunoştinţele dobândite prin studii, dar și experiența managerială acumulată, a ales calea antreprenoriatului și a deschis o afacere în domeniul auto.


În politică a intrat pentru că, la întoarcerea în țară, a fost șocat de incompetența și lipsa de interes a autorităților locale față de problemele cetățeanului și a hotărât să contribuie el însuși la schimbarea atitudinii instituțiilor și funcționarilor brașoveni față de cetățean. Este președintele Comisiei de Cenzori în cadrul PLUS şi o persoană implicată, comunicativă, care poate face față oricărei provocări.


Este preocupat de actualizarea legislaţiei din domeniul siguranţei în transporturi. De asemenea, consideră că, pentru a crește calitatea vieții, sunt necesare investiţii în infrastructura energetică, în creşterea suprafeţelor de spaţii verzi din oraşe, în digitalizarea instituțiilor publice, dar şi a zonelor rurale, pentru a creşte accesul la educaţie al elevilor din mediul rural.

Camera Deputaților

Mitrea Petre

56 de ani, medic medicină generală şi paliativă, fondatorul unei organizaţii de studii clinice
“Accesul românilor la serviciile formale de îngrijire este foarte scăzut, iar cifrele pe nevoi de îngrijire paliativă în domeniul sănătății sunt foarte îngrijorătoare: doar 8% din nevoi au fost acoperite în 2014. În acelaşi timp, asistăm la îmbătrânirea populației, iar acest lucru, în contextul unei emigrări ridicate şi al natalităţii reduse, va duce, în următorii 30 de ani, la o rată de dependență spre 100%: un dependent la fiecare participant activ în economie. În ciuda acestor provocări, România are la dispoziție zone de potențial pe care le poate folosi pentru a se transforma în lider în domeniul de îngrijire. Pentru asta, avem nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere, sănătoase, solidare și respectate. O astfel de Românie este posibilă!”

Petre Mitrea este născut și crescut în Brașov, a absolvit facultatea la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, cu specializarea Medicină Generală, și a studiat medicina paliativă la Royal Metropolitan College – Cardiff, UK.
A absolvit numeroase cursuri, atât în domeniul medicinei, cât şi în domenii precum managementul echipei sau managementul spitalelor, întrucât crede în educarea şi educaţia continuă.


Între anii 1993-1996, a lucrat la Hospice “Casa Speranței”, în perioada de pionierat a medicinei paliative în România. A predat medicina internă și istoria profesiei de nursing la Școala Postliceală Sanitară din Brașov şi anatomia umană la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Transilvania. A fost reprezentant medical pentru mai multe companii de produse farmaceutice și echipamente medicale.


În prezent, conduce o organizaţie care se ocupă cu realizarea de studii clinice şi este expert extern al Autorităţii Naționale de Management al Calității în Sănătate, într-un proiect finanțat cu fonduri UE. De asemenea, este medic voluntar în cadrul unei asociații unde acordă asistență medicală bolnavilor din toată țara aflaţi în stadii avansate ale bolii Parkinson, având el însuşi un frate care suferă de această boală. Această experienţă personală l-a determinat să se implice în mod activ în schimbarea sistemului de sănătate din România.


Experienţa de 27 de ani în mediul privat medical – fie ca angajat, fie ca angajator – l-au ținut în permanență conectat la situația socială, economică și politică din România, la calitatea vieții românilor. Îşi doreşte să folosească toată această experienţă pentru ca românii să poată beneficia de asistență medicală de calitate şi de spitale pentru oameni demni și respectați.

Camera Deputaților

Daniel Bucur

44 de ani, tată, inginer silvic, specialist în arii naturale protejate
“Pentru a trăi mai frumos în România, avem nevoie de un învățământ modern pentru copiii noştri, un sistem de sănătate performant cu grijă față de cetățeni, o infrastructură de transport rapidă și interconectată, un mediu curat și o justiție dreaptă. Am intrat în politică pentru ca vreau să contribui eu însumi, cu experienţa şi pregătirea mea, la realizarea unor schimbări care să ducă la îmbunătățirea vieții oamenilor. Candidez pe 6 decembrie la Parlamentul României pentru a promova mai ales schimbările necesare pentru mediu – protejarea pădurilor şi a angajaţilor din domeniul silvic, curăţarea apelor şi integrarea direcţiilor de acţiune ale Pactului Verde European – dar şi pentru educaţie sau infrastructură.”

Daniel Bucur este căsătorit și are un băiat de 13 ani. A absolvit facultatea și masterul de Silvicultură și Exploatări Forestiere la Universitatea Transilvania.


A început să lucreze ca inginer silvic în 2001. A contribuit la înfiinţarea Parcului Național Defileul Jiului și a condus pentru 7 ani administrația acestei arii protejate, ca director. Din această poziție, a contribuit la scrierea unor cereri de finanțare care au dus la atragerea de fonduri europene pentru realizarea planului de management și a unui centru de vizitare turistică pentru parcul național. În 2005, a fondat Asociația Golife, prin intermediul căreia a derulat un proiect de educație și conștientizare asupra Parcului Național Defileul Jiului. Totodată, s-a implicat în organizarea a două ediții ale unui concurs de ciclism montan în Defileul Jiului.


În prezent, este manager de proiect în cadrul Conservation Carpathia, fundație românească ce are ca obiectiv conservarea patrimoniului natural și sprijinul comunităților din Munții Făgăraș. În calitate de specialist în arii naturale protejate, coordonează proiecte cu finanțări europene și alte granturi: formează echipe, contribuie la documentațiile pentru achiziții publice și scrie rapoarte de lucru pentru finanțatori, atât în limba română cât și în limba engleză.


Se consideră un bun organizator, îi place să asculte și să se informeze, se adaptează cu ușurință situațiilor noi, este o fire deschisă, empatică și tolerantă. Îl preocupă problemele globale de mediu și găsirea de noi metode de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Îi place să iasă în natură de fiecare dată când are ocazia, la alergat, cu bicicleta, în drumeții, cu prietenii sau familia. A participat la maratoane de mountain bike, lucru care l-a învață perseverența și dorința de a reuși, de a ajunge la final.


Are încredere că din ce în ce mai mulţi români îşi doresc schimbarea clasei politice şi că, pe 6 decembrie, vor demonstra acest lucru prin votul lor.

Camera Deputaților

Anisia Costescu

33 de ani, antreprenor, activist în domeniul protecţiei animalelor
“Am intrat în politică în primul rând pentru a reprezenta vocea celor care nu cuvântă. Într-o societate civilizată, animalele sunt respectate şi protejate, însă în România, animalele, cu sau fără stăpân, sunt defavorizate, problemele lor sunt ignorate, de cele mai multe ori, de societate, instituţiile responsabile refuză să respecte legea, iar multe dintre acestea nici măcar nu își cunosc atribuțiile. Indiferent de funcţia pe care o voi ocupa, voi continua să lupt pentru a schimba aceste lucruri.”

Anisia Costescu are 33 de ani, este căsătorită şi locuieşte în Brașov. A crescut și s-a format ca om la Dumbrăvița,alături de bunicii ei. A absolvit facultatea și masterul de Industria lemnului, secția Design de mobilier la Universitatea Transilvania din Brașov.


După terminarea studiilor, a realizat că salariul pe care l-ar fi câștigat în domeniul ei profesional nu i-ar fi ajuns nici dacă ar fi făcut naveta de la Dumbrăvița. Astfel, şi-a început cariera în logistică, apoi a continuat cu servicii clienți, HR, accesare de fonduri europene, iar mai târziu ca manager de echipă în cadrul unei companii multinaționale din Brașov. În urmă cu un an, a deschis un salon de frizerie pentru animale de companie.
Iubeşte animalele și natura. De mulți ani activează ca voluntar în diverse proiecte dedicate animalelor fără stăpân și protejării naturii. Spune despre ea că este o persoană sinceră, empatică, ambițioasă, poate uneori lipsită de diplomație sau prea ironică. Pune suflet în tot ceea ce face și duce la bun sfârșit orice îşi pun în gând să realizeze.


Din 2018, este implicată activ în politică. Este membru fondator și președinte al Filialei USR Dumbrăvița, iar din 27 septembrie este consilier din partea Alianţei USR PLUS în cadrul Consiliului Local Dumbrăvița – singura femeie în acest consiliu după foarte mulți ani.


Consideră absolut necesară îmbunătăţirea şi completarea legislaţiei cu privire la protecţia animalelor. De asemenea, îşi doreşte ca legile din România sa fie mai bine ancorate în realitate, iar în Parlament să existe mai mulţi oameni cu adevărat responsabili şi motivaţi.

Camera Deputaților

Dan Corolea

26 de ani, inginer software
“De ani buni, urmăresc și analizez evoluțiile principalilor indicatori economici și mă implic în dezbateri publice pe teme economice. De asemenea, urmăresc derularea proiectelor mari de infrastructură, în special cele care privesc Brașovul, și contribui cu idei, sugestii și posibile soluții în cadrul consultărilor publice organizate de către autoritățile competente (Consiliul Local, Consiliul Județean, Ministere). În calitate de parlamentar, îmi voi folosi cunoștințele pe care le-am dobândit în domeniul infrastructurii pentru accelerarea proiectelor majore de care are atât de multă nevoie Braşovul în prezent: construcția autostrăzii Brașov – Sibiu, reabilitarea infrastructurii feroviare, construirea unui spital, dezvoltarea universității și a școlilor profesionale pentru calificarea și atragerea de forță de muncă, construcția aeroportului.”

Dan Corolea este născut și crescut în Brașov şi tot aici şi-a făcut şi studiile: facultatea şi masterul de Matematică și Informatică în cadrul Universității Transilvania. A ales să rămână în Brașov și să profeseze în domeniul în care s-a pregătit.


Din 2017, este şi consilier în cadrul cabinetului parlamentar al deputatului Tudor Benga, unde se ocupă în special cu documentarea oportunităților de infrastructură din județ, dar și cu alte proiecte, precum bugetarea participativă.


Îşi iubeşte orașul și vrea să ajute la dezvoltarea lui și a județului. Consideră că Brașovul este, în prezent, un oraș în plină expansiune, dar din păcate, aceasta nu este corelată cu infrastructura existentă și nici nu se fac demersuri pentru extinderea ei astfel încât să răspundă nevoii de mobilitate a cetățenilor.


Pe lângă proiectele de infrastructură, va susţine în Parlament câteva modificări legislative aparent simple, dar atât de necesare: limitarea numărului de mandate pentru parlamentari; președinți de consiliu judeţean, primari, consilieri; reducerea numărului de parlamentari la 300; descentralizarea resurselor prin alocarea a 100% din impozitul pe venit autorităților locale.

Camera Deputaților

George Boroda

41 de ani, tată, inginer automatizări industriale, antreprenor  
“Ne aflăm la un punct de turnură în viața politicii românești. Dacă acum 4 ani ne doream o schimbare a felului în care se face politică în România, acum ne dorim și suntem pregătiți să schimbăm modul în care se face guvernare în România. Un proces de bună guvernare generează rezultate uimitoare în beneficiul cetățenilor unei țări. Ne uităm cu stimă și apreciere spre țările dezvoltate ale Europei și ne dorim un asemenea nivel crescut de trai. Dar diferența majoră este că țările dezvoltate au guvernări în interesul cetățenilor. E momentul să schimbăm paradigma guvernării defectuoase, iar premisele acestei schimbări se creează în 6 Decembrie, prin votul cetăţenilor.“

George Boroda este născut în Negrești (jud. Vaslui) şi a absolvit facultatea de Automatizări și Calculatoare la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. De câțiva ani, locuieşte în Brașov, împreună cu familia: soția și cei doi copii, o fată de 10 ani și un băiat de 13 ani.


Este antreprenor în domeniul IT și a reușit, de-a lungul timpului, să furnizeze numeroase soluții inovative pentru îmbunătățirea proceselor interne ale companiilor cu care a avut și are încheiate parteneriate.


S-a implicat civic în protestele de stradă pentru apărarea democrației şi justiţiei sau pentru stoparea defrișărilor. Nu a lipsit nici de la protestele adresate autorităților în ceea ce privește poluarea aerului şi este unul dintre cei care s-au implicat activ pentru implementarea unei rețele private de senzori care măsoară calitatea aerului în Brașov.


Din Parlamentul României, își dorește să lupte în continuare pentru un mediu curat și sănătos, prin elaborarea unor proiecte legislative care să prevadă condiţii restrictive pentru amplasarea marilor poluatori industriali. De asemenea, se va implica activ în proiectul implementării cetățeniei digitale, care pune baza digitalizării întregului sistem birocratic românesc.

Camera Deputaților

Adrian-Cristian David

28 de ani, inginer construcţii
“În cei 10 ani de când lucrez în domeniul construcțiilor, am întâmpinat numeroase probleme din cauza multitudinii de hârtii și avize necesare obținerii autorizațiilor de construire și a timpului exagerat de mare de eliberare a acestora. Am observat întârzierile și refacerile de documentații SF pentru diferite investiții de mare importanţă pentru infrastructura României, precum și multitudinea de angajați din cadrul instituțiilor și companiilor de stat. Toate acestea trebuie să se schimbe. Toate autoritățile și instituțiile publice trebuie să lucreze în mod real în serviciul cetățeanului și al țării și trebuie să funcționeze pe criterii de eficienţă și performanță.”

Adrian-Cristian David are 28 de ani, s-a născut în Brașov și a crescut în Săcele, într-un mediu multicultural, format din maghiari, sași, români și romi. Din copilărie a fost pasionat de construcții. A absolvit studiile liceale la colegiul tehnic “Christian Kertsch” din Brașov, unde a obținut diploma de desenator tehnic în construcții și instalații. Apoi a urmat Facultatea de Construcții, specializarea Căi ferate, Drumuri și Poduri, la Universitatea “Transilvania” din Brașov, iar în prezent este în anul doi de master în Inginerie Geotehnică la Universitatea Tehnică de Construcții București.


A început să lucreze imediat după terminarea liceului, ca instalator autorizat de gaze, pentru a câștiga experiență și pentru a se putea susține financiar în timpul facultății, apoi și-a deschis propria firmă de proiectare și consultanță în construcții.


Este un om hotărât, care pune mult suflet în fiecare proiect, indiferent dacă este unul profesional, politic sau civic. Este un om al normelor și al legilor, care nu acceptă ca acestea să fie încălcate, deoarece, în meseria lui, orice greșeală poate costa vieți.


În următoarea legislatură, consideră prioritară reforma administrației publice și schimbarea abordării în implementarea marilor proiecte de infrastructură.